Marina-Hörnsten1

Industristädning:

Industristädning är ett riskfyllt och krävande arbete

Ett krävande och riskfyllt arbete som kräver säkerhetsutbildad personal 

Industristädning är ett riskfyllt och krävande arbete som utförs på olika typer av industrianläggningar, som till exempel kraftverk och fabriker. Det handlar inte om att torka av ytor med trasa och mopp, utan om att använda specialutrustning och metoder för att ta bort smuts, färg, partiklar och kemikalier för att produktionen ska fungera optimalt. Industristädning kräver också en hög säkerhetsmedvetenhet och utbildad personal som kan hantera de risker och faror som finns i en industriell miljö. Marina Hörnsten, chef för ett team som bland annat jobbar med att rengöra 100 meter långa ugnar i en fabrik i Umeå, berättar om hur industristädning går till.

Industristädning är inte bara viktigt för att hålla fabrikerna rena och fräscha, utan också för att öka produktiviteten, kvaliteten och livslängden på maskinerna. Om det finns smuts eller färgrester i ugnarna, kan det leda till att de bränns fast så att ugnarna går sönder eller inte längre fungerar optimalt. Det kan också orsaka gnistor och bränder som kan påverka produktionen och, inte minst, skada både personalen och fabriken. Därför är det viktigt att industristädningen utförs regelbundet och noggrant.

Marina Hörnsten, Sitechef ISS, var nyligen med och startade upp ett kontrakt med industristädning i Umeå. Hon berättar att det krävs mycket planering, riskbedömning, analys samt arbete med rekrytering innan man kan påbörja städningen i en ny fabrik. Man måste också ha en god kommunikation och relation med kunden, så att man vet vad de förväntar sig och vilka förutsättningar man har att arbeta efter. 

Vi ansvarar för rengöring av det vi kallar för hjärtat av fabriken. Det består av fem stora ugnar och fem slipboxar. Ugnarna är fem meter höga och 100 meter långa. Hur varma dem blir det vet vi inte exakt men dem behöver svalna i 16 timmar innan vi får gå in i dem. Som man förstår så handlar inte detta om en vanlig städning med mopp och trasa. Utan här arbetar vi med bland annat högtryckstvättar på 500 bar och Ejector sug, en grovdammsugare, som klarar av att dammsuga potentiellt farliga kemikalier. En annan stor uppgift vi utför är att vi rengöra galler med Pyrolys eller torrdistellation, vilket är en metod där man bränner bort smuts och partiklar. Vi bränner inte själva men vi planerar, plockar gallren och för dem till upphämtningsplatsen, hämtar dem och lägger tillbaka dem på rätt plats. Alla galler är olika storlek och detta är väldigt fysiskt krävande arbete, säger Marina.

Marina och hennes team jobbar i en fabrik som är helt automatiserad, vilket innebär att de jobbar sida vid sida med robotar. Robotarna pressar plåt, målar lastbilshytter och kittar samman skalen till lastbilarna. När robotarna har kittat samman och målat hytterna, transporteras de sedan in i de fem meter höga ugnarna för bränning. Det är efter bränningen som Marina och hennes team kommer in.

Ugnarna stängs av på fredag och startas sedan upp igen på måndagen, det innebär att vi har helgen på oss att göra rent dem. Vi har därför två medarbetare som arbetar på vardagar men tio medarbetare som arbetar på helgen för att säkerställa att arbetet genomförs anpassat efter produktionens möjligheter. Det är viktigt att vi kan anpassa vår leverans efter kundens och produktionens behov, berättar Marina.

Industristädning kan vara väldigt fysiskt och psykiskt krävande

Industristädning kan vara väldigt fysiskt och psykiskt krävande och därför är rekrytering och utbildning av medarbetarna en stor del av att skapa en säker och god arbetsmiljö. Marina säger att hon letar efter personer som är ansvarsfulla, flexibla, noggranna och som har ett intresse för teknik. Hon säger också att det är viktigt att ha ett bra team som stöttar varandra och har roligt tillsammans.

Vi har ett väldigt bra team och vi har en bra stämning i gruppen. Vi hjälper varandra om det behövs. Det är viktigt att trivas och ha kul på jobbet, för det är ett tufft jobb som kräver mycket av varje individ, säger Marina.

Ytterligare n viktig aspekt av industristädningen är hållbarheten. I och med att man hanterar mycket farligt avfall åt kunden, så blir det viktigt att ha hållbarhet i åtanke genom hela processen. Marina berättar att det finns två medarbetare på fabriken som jobbar heltid med att hantera allt avfall och säkerställa att allt hamnar på rätt plats. De jobbar även med ultrarent vatten och doseringssystem för att minimera användningen av kemikalier.

Vi jobbar mycket med hållbarhet och miljöfrågor, för det är viktigt för både oss och kunden. Vi vill bidra till en bättre framtid för både människan och planeten, säger Marina.

Industristädning är ett arbete som kräver mycket kunskap, erfarenhet och engagemang. Det är också ett arbete som ger mycket tillbaka i form av utveckling, utmaning och variation. 

Jag tycker att industristädning är ett fantastiskt jobb, för man får se så mycket olika saker och lära sig så mycket nytt. Jag är stolt över mitt jobb och över mitt team, vi gör ett bra jobb tillsammans, avslutar Marina.

Om du vill veta mer om industristädning eller om du behöver hjälp med att rengöra din fabrik, kan du kontakta oss. Vi har lång erfarenhet av industristädning och vi kan erbjuda dig en skräddarsydd lösning som passar dina behov. Vi ser fram emot att höra från dig!


Lär känna Marina Hörnsten, Sitechef ISS 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Kundrelationer och att följa medarbetarna i deras utveckling. Som chef tror jag det är viktigt att visa ett genuint engagemang och intresse för sina medarbetare. Att se och höra dom och låta dem känna sig delaktiga och komma med förslag på förbättringar och utveckling. 

Vad har du för mål i din roll? 

Jag är inte en person som planerar allt och har därför inte några speciella mål. Jag är driven och engagerad och därför utvecklas jag hela tiden,- jag tar det en dag i taget. 

Vad är viktigast för dig för att du ska trivas? 

Att ha en bra relation till kunder och medarbetare. En av nackdelarna med mitt jobb är att man är ensam i sin roll. Därför har jag nu har gått med i ett nätverk där man får prata med fler som jobbar inom stora industrier och få deras insikter. Att jobba inom industrin innebär även att man jobbar på en mans-dominerad arbetsplats i en mans-dominerad bransch och en stor del av personalen har jobbat här i 30 år. Det blir då viktigt att man har självkännedom, självinsikt och förståelse. Jag är proffs och den bästa för mitt jobb. Därför måste man stå på sig och tordas stå på sig. Det är någonting jag fått lära mig det från början.

Hur bidrar ISS till din utveckling? 

ISS är bra på att lyfta personer och utveckla dom medarbetare som redan finns i bolaget istället för att bara rekrytera nya. Många som gör resan från servicemedarbetare till driftchef och Sitechef. Det är viktigt att man som arbetsgivare sattsar pengar på utveckling av medarbetare och att stärka chefer i sina roller. Bättre chefer leder till bättre gruppdynamik och mer välmående medarbetare. Om medarbetaren mår bättre så gör dom ett bättre jobb.Skribent: Jessica Almberger. Publiceringsdatum: 2023-10-25

ISS kollegorna Lak, Thanida, Nok och Stiffinnie som jobbar i teamet

PSP

Industristädning för hållbarhet och effektivitet

Med rätt kompetens, erfarenhet, och teknisk utrustning, bidrar vår industristädning till en säker och trivsam arbetsplats. 

Läs mer/branscher/industristadning