AdobeStock_286663293

Ljuset som gör skillnad 

Minskad energiförbrukning med 50 procent och bättre arbetsmiljö när ISS byter belysning hos en av sina kunder

ISS har av en stor och viktig samarbetspartner fått uppdraget att byta ut all belysning i kundens lokaler runt om i Sverige. Det handlar inte bara om ett byte av lampor, utan även om att skapa en mer naturlig och behaglig ljusmiljö, samtidigt som man sparar energi – en plats som gör skillnad.  

Redan i projektets start har ISS testat att förbättra belysningen i en specifik lokal. Och projektteamet räknar med att energiförbrukningen kommer att minska med 50 procent för de totalt 650 armaturerna i byggnaden. 

Erik Kullberg är elanläggningsansvarig på ISS och leder projektet. Han berättar att utöver energibesparingar så har ljuset stor betydelse för hur människor mår och presterar på arbetsplatsen. Bra platser tar fram det bästa ur oss.  

Om man spenderar 40 timmar i veckan på jobbet så ska man ha en så bra arbetsmiljö som möjligt. Ljuset är en stor del av detta. I vanliga fall går du in i en industrilokal och möts av en himmel med armaturer, det lyser överallt. Ljuset är statiskt och artificiellt. Vad vi istället vill skapa är det naturliga ljuset. En människa mår bra av solljus så vi vill komma så nära det som möjligt, säger han. 

På grund av projektets omfattning så är planering otroligt viktigt. I planeringen ingår bland annat att insamla data kring lokalernas höjd och ljusförhållanden, hur bra ljuset studsar mot färgen på väggarna samt återvinningsmöjligheter och avfallshantering. Detta innebär att ISS går igenom all befintlig armatur och ser över vad som kan återanvändas. Projektet kommer att drivas systematiskt och anpassat för varje enskild byggnad som kunden har.  

- Vi börjar med belysningen, sedan ser vi över värme, ventilation och kyla. Om man kan spara lite energi på allt så blir det stor skillnad i slutändan. Mitt mål är att förbättra underhållning och att spara energi. Om man bara byter lysrör kan man hålla på för evigt, då vill jag istället se till att förbättra anläggningarna från grunden, säger Erik. 

Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag att minska er energiförbrukning! 

se-Erik-Kullberg

Lär känna Erik Kullberg

Vad är det bästa med ditt jobb? 
Att arbeta med säkerhet, underhåll och tillsyn och säkerställa att det är en trygg industri. Det är kul att kunna se till att mina kollegor har en bra arbetsdag och jag tycker det är roligt men mycket ansvar.  

Vad har du för mål i din roll?  
Detta är ett nytt jobb för mig och jag tycker det är roligt att bara börja med att ta det steg för steg. Jag vill göra mitt bästa och jag vill folk att ska känna igen mitt namn.  

Vad är viktigast för dig, för att du ska trivas på jobbet?  
En glad atmosfär, glada och trevliga kollegor och ett gott samarbete.  

Hur bidrar ISS till din utveckling? 
ISS vill att vi utvecklas, så om jag efterfrågar utveckling, så får jag det- min arbetsgivare litar på mig.

AdobeStock_233763973

Läs fler nyheter från ISS

INSIKTER & NYHETER/blogg