Volvo Group sätter ribban för en fossilfri framtid

iss-volvo-se

Volvo Group och ISS har tillsammans med en rad samarbetspartners* genomfört ett fossilfritt konstruktionsprojekt vid namn Zero Emission.

Som namnet avslöjar skedde arbetet på Volvos huvudkontor i Göteborg fritt från fossila bränslen, som vanligtvis kräver tunga bensin- och dieseldrivna maskiner.

I projektet Zero Emission genomfördes allt från grävning, transport av material och kapning av asfalt med eldrivna verktyg, maskiner och fordon. Genom noggrann planering och rätt förutsättningar kunde leveransen genomföras helt fri från fossila bränslen. Utöver fördelar kopplade till klimatet upptäckte parterna även att arbetsmiljön påverkades positivt. Faktorer som ljudnivå och luftkvalitet stack ut.

- Skillnaden för oss som jobbar med maskinerna var som natt och dag. Inga oväsen eller dieselluktande kläder efter en intensiv arbetsdag. Projektet Zero Emission bevisade hur bred inverkan fossilfria lösningar kan ha. Det räddar inte bara planeten, även om det är talande nog, säger Pejman Roshan, driftledare på ISS

Rätt infrastruktur var en viktig framgångsfaktor för projektet. I detta fall fanns laddningsstationer i direkt anslutning till arbetsplatsen, vilket var en förutsättning för att projektet kunde genomföras på ett säkert och hållbart sätt.

- Vi hoppas att denna framgångssaga kan inspirera fler företag och relevanta partners att ta nästa steg på vägen mot ett fossilfritt samhälle. Initiativ som dessa är framtiden och samarbetet med Volvo är ett typiskt exempel på den drivkraft som behövs för att samhället ska kunna ställa om till att bli 100 procent fossilfritt, säger Andreas Thorling, Vd på ISS Sverige.


*Carlbergs i Göteborg, Hisings-Backa Åkeri, Ramirent Group, Swecon Anläggningsmaskiner, Volvo Construction Equipment, Volvo Trucks, Husqvarna Construction, Thomas Concrete Group, Volvo Group Real Estate

Leaf

Läs mer om ISS hållbarhetsarbete

Hållbarhet på ISS/hallbarhet